Sådan gør du - og derfor nytter det
Her finder du en samlet oversigt over, hvordan affaldet skal sorteres i dine beholdere derhjemme og på genbrugsstationen. Ud for hver slags affald kan du også læse, hvad der sker med det, når du har sorteret det.
Prøv også Affalds-ABC'en nedenfor, hvis du er i tvivl om sorteringen af et specifikt stykke affald. Finder du ikke det du søger i Affalds-ABC'en, er du velkommen til at sende en mail til renodjurs@renodjurs.dk.
Mellem maj og september 2023 indfører vi ny affaldsordning. Har du fået dine nye beholdere?
Så finder du din sorteringvejledning her.
Genanvendelse

Papir og pap
Rent og tørt:
- Aviser
- Reklamer
- Tryksager
- Kuverter med rude
- Papkasser og -emballage
- Bølgepap
- Paprør fra køkken- og toiletruller
- Æggebakker m.m.
Hvad sker der med affaldet?
Pap genanvendes til nye papkasser, bølgepap, paprør m.m., mens papir genanvendes til avispapir, kopipapir, kuverter, puslespil, køkkenruller, kaffefiltre m.m. Når papir og pap har været genanvendt i gennemsnit 7 gange, er fibrene så korte, at det ikke længere kan genanvendes. Når fibrene ikke kan genanvendes mere, sendes det til forbrænding, hvor det omdannes til fjernvarme og el.


Metal og glas
Til aflevering i kuber
Tømt og skyllet:
- Glasflasker
- Konservesglas
- Drikkeglas
- Konservesdåser
- Drikkedåser
- Mindre metalgenstande (fx en pincet, fyrfadslyseholdere m.m.)
Hvad sker der med affaldet?
Glas, flasker og dåser fra kuberne kan genanvendes igen og igen. Glas og metal adskilles på et sorteringsanlæg, og sendes hver for sig til genanvendelse til fx nye dåser og nye marmeladeglas.

Småt elektronik, små batterier og elsparepærer
Småt elektronik, små batterier og elsparepærer kan sorteres i hver sin frysepose (max 6 liter), og lægges på låget af restaffaldsbeholderen inden tømning.
Hvad sker der med affaldet?
Skraldemanden tager poserne med småt elektronik, små batterier og elsparepærer med til miljømæssig forsvarlig behandling. En stor del af materialerne kan genanvendes.

Hjemmekompostering
- Frugt- og grøntaffald fra madlavningen
- Kaffegrums
- Organisk haveaffald m.m.
Hvad sker der med affaldet?
Det grønne køkkenaffald bliver til kompost, efterhånden som du fylder det i kompostbeholderen. Det sørger smådyr og mikroorganismer for. Du skal blot huske at lægge et luftigt lag små kviste i bunden og blande med noget haveaffald.
Energi

Restaffald
- Mælke- og juicekartoner
- Snavset papir og pap
- Madaffald (grøntaffald kan hjemmekomposteres)
- Pizzabakker (fra pizzeria)
- Hygiejneaffald
- Tubeemballager
- Gavepapir
- Chips- og kaffeposer
- Snavset plast
- Almindelige elpærer m.m.
Hvad sker der med affaldet?
Restaffald sendes til forbrænding, hvor det anvendes til termisk energiudnyttelse og bliver til fjernvarme og el. Der sker ikke nogen eftersortering af restaffaldet før det forbrændes, og derfor er det vigtigt, at restaffaldet ikke indeholder genanvendeligt eller farligt affald.